Lucht & koeling

Centrale luchtbehandeling voor woningen

Vrijwel alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig van een centrale luchtbehandelingsinstallatie voorzien, inclusief WTW-unit (WarmteTerugWin). In alle ruimtes in de woning wordt lucht via een apart kanalensysteem afgevoerd en toegevoerd. De verontreinigde ‘warme’ lucht die naar buiten gaat, voorverwarmt de ‘koude’ buitenlucht via de WTW-unit, met behulp van een kruiswisselaar. Hierdoor wordt er aanzienlijk op de energierekening bespaard en hoeft er minder gestookt te worden. In de hete zomer wordt het principe omgedraaid en houdt de installatie de woning koeler. Door ook een luchtvochtigheidssensor en CO2-sensor te installeren, schakelt de luchtbehandelingsinstallatie alleen in, als de waardes te hoog zijn. Hierdoor wordt nog meer energie bespaard. Bij dit type ventilatie is het belangrijk om periodiek onderhoud te plegen om het binnenklimaat gezond te houden.

Decentrale luchtbehandeling

Bij renovatie van woningen is het over het algemeen ingewikkeld om centrale luchtbehandeling in de woning te integreren. Er is meestal te weinig ruimte om een lucht toevoer en afvoer in het plafond te plaatsen. Hiervoor hebben wij een decentrale luchtbehandelingsoplossing in de vorm van Climarad. Een Climarad-unit wordt tegen de gevel geplaatst en kan een ruimte verwarmen en koelen. Daarnaast is dit ventilatiesysteem energiezuinig door de geïntegreerde warmtewisselaar. Daarmee wordt de koude buitenlucht voorverwarmd door de warme lucht die naar buiten gaat. Het Climarad systeem is ook uitgerust met sensoren die de CO2 en luchtvochtigheid meten, zodat elke ruimte een gezond binnenklimaat houdt. Er zijn verschillende decentrale luchtbehandelingssystemen en we kunnen u hier uitgebreid over informeren. Wij leveren installaties op maat en neem contact op voor meer informatie.

WhatsApp Image 2019-11-21 at 08.16.10

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie wordt tegenwoordig nog zelden toegepast, omdat dit systeem minder energiezuinig is. Via een kanalensysteem wordt uit de natte ruimtes en keuken lucht afgezogen met behulp van een ventilatiebox. Verse lucht wordt via roosters, die meestal bij de kozijnen zijn geplaatst, aangezogen. Als u een verouderde ventilatie-unit heeft, dan kunt u toch energie besparen. Vroeger hadden ventilatieboxen namelijk een motor op wisselstroom. Deze motoren verbruiken veel energie ten opzichte van moderne motoren op basis van gelijkstroom. U verdient een nieuwe ventilatie-unit, op gelijkstroom, op relatief korte termijn terug.

LBK voor bedrijven

Ook voor bedrijven in utiliteit, horeca en welness verzorgen we luchtbehandeling via een LBK (LuchtBehandelingsKast). Deze zijn voorzien van verwarming, koeling en uitgerust met sensoren om de CO2 en luchtvochtigheid per ruimte te meten. Zo blijft het binnenklimaat in uw bedrijf gezond en wordt het welbevinden van uw medewerkers bevorderd. Met meet- en regeltechniek zorgen we er voor dat elke ruimte afzonderlijk op de juiste, gekozen temperatuur wordt gehouden.

Vragen over luchtbehandeling?

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.